Friday, June 14, 2024

Manele la Coldplay

    Voi menționa de la început că nu am fost niciodată fan Coldplay, îmi sunt indiferenți. Însă știu că sunt iubiți de mulți, după cum putem vedea și pe numărul de bilete sold out în timp record. Probabil dacă vreuna din trupele mele preferate făcea asta, eram dezamăgită...în acest caz, pe o sumă deloc neglijabilă.

    Cele întâmplate la concert....pardon, făcute (a fost o alegere, nu o întâmplare) m-au făcut să scriu aceste rânduri deoarece, deși nu am legătură nici cu trupa, nici cu invitatul, nici cu publicul în acest context, este o fracțiune destul de reprezentativă a ceea ce se întâmplă în ultimii ani în mod special. "Toleranța" asta exagerată care ni se bagă pe gât tot mai mult nu doar în societate, ci și în divertisment. Și, după cum bine știm, tot ce este forțat se va termina urât mai devreme sau mai târziu. Acest "urât" a fost reacția publicului, în cazul de față. Infiltrezi un gen controversat care are zero legătură cu concertul tău și muzica pentru care au plătit atâția oameni bilet, mulți și cazare, drum etc. și te aștepți să ce? Să își schimbe oamenii reacția naturală la ceva ce nu le place absolut deloc, pe lângă că se și simt păcăliți deoarece nu știau dinainte? Așa cum publicul nu are dreptul de a decide cum își face un artist show-ul, așa nu are nimeni dreptul să îi spună publicului cum să reacționeze când primește altceva decât cele promise, chiar și pentru câteva minute.

   Și, în mod foarte convenabil pentru cei obsedați de "corectitudinea pulitică", au scos din mânecă acea carte cu rasismul, care e mereu pregătită și abia așteaptă să o folosească cu orice ocazie. Asta, în ciuda faptului că în majoritatea comentariilor dezaprobatoare, se folosea cuvântul "manelist", nu "cetățean de etnie rromă" în diverse forme. Maneaua nu e o rasă, nici măcar etnie, deci genul muzical i-a deranjat pe majoritatea, nu etnia. Că au mai fost concerte amestecate și nu s-a gândit nimeni să huiduie artistul pe baza etniei că nu a cântat despre amanet, ci s-a reacționat foarte pozitiv la calitatea muzicii. Acum că manelele sunt cântate în mare parte de grupul acela de etnie, e partea a doua, dar tot nu poți numi pe cineva rasist doar pentru că tu ai dedus asta prin asocierea rromilor cu maneaua.

   Această etichetare cu rasismul e în trend, folosită cu mare ușurință în era woke ai tuturor celor care se cred activiști. Dacă tot vorbim de etnii și rase...știați că ești rasist și dacă atragi atenția, pe bună dreptate, asupra unui gest urât sau periculos al cuiva care se întâmplă să aparțină unui grup minoritar?Asta înseamnă că își permite orice, că tot tu ajungi ăla intolerant. E în trend și etichetarea cu n@zismul, dacă nu pupi în cur ceva ce nu îți place, dacă recunoști că nu te atrag persoanele trans, etc. Per total, dacă te saturi și reacționezi la ceva de care te împiedici la tot pasul și ți se tot bagă pe gât, fără să vrei, ești rasist, n@zist, de toate. Etichete mai exagerate decât o reacție sinceră al unui public la acea manea., exagerări tipice pentru când, în lipsă de argumente relevante, încerci cu disperare să tragi un pic de balanță în favoarea ta.

Da, a fost o alegere, nu o întâmplare...doar publicul plătitor nu prea a avut dreptul de a alege.