Wednesday, April 29, 2015

Media trailer trash

   Zilnic am prilejul de a citi mult prea multe tampenii (asta, din cauza mea, pentru ca aleg sa ma intersectez cu principala sursa a acestor tampenii: media,  desigur). Insa cea mai proeminenta ineptie pe ziua de astazi e "Pielea lasata iti poate distruge relatia. Afla cum poti sa previi...".
   Uuu-what?! Si, iata cum insasi media iti poate distruge relatia, mai degraba. Multumita prostimii predominante din popor, mass-media isi poate folosi la maxim puterea de manipulare, prin crearea unor standarde, idealuri, asteptari absurde, mai deloc prioritare, nu neaparat frumoase sau sanatoase in vreun fel. "Daca e la tv/in reviste, sigur e un exemplu de urmat!"... Ridurile, cosurile, kg in plus, toate fenomenele naturale pe care probabil le intalnesti pe parcursul vietii sunt considerate un dezastru." Scapa de.. " x chestie "scarboasa", si uite ca fata/ baiatul visurilor brusc iti va zambi, gasca imediat te va accepta, viata ta va deveni perfecta imediat! 
   Desigur,  e bine sa te ingrijesti, sa faci miscare, sa te mentii sanatos, dar pentru tine, pentru partener eventual, si NU pentru ce vezi tu sau partenerul in cataloage si Tv.. din moment ce media a bagat laba, nici nu iti dai seama ca le faci pe toate pentru ca asta iti dicteaza lumea inconjuratoare... dar subconstientul lucreaza, bade. Nu te mai ghidezi dupa propria ta definitie de 'frumos', ci dupa ceea ce vezi ca e considerat 'frumos'. Poate nici nu mai avem o definitie proprie a ceea ce e 'frumos' sau 'urat', am crescut cu imagini asociate cu acesti termeni, pe afise, in teleshopping, in reviste... asa ca, spiritul de turma graviteaza spre artificial. Ei isi vand produsele, oamenii isi pierd mintile, isi vor baza cumparaturile mai mult pe vanitate si disperare decat pe nevoi reale (sau chiar propriile gusturi), isi pericliteaza abilitatea de a gandi si simti limpede. Cu cat sunt mai mediatizate aceste idealuri xeroxate, cu atat mai disperati vom fi sa ne construim eu-ul dupa chipul si asemanarea lor, si la randul nostru, avem asteptari asemanatoare de la oamenii din jur, in special de la partenerul/ partenera ideale, uitand ca poate un aspect fara vreo zgarietura sau un 90-60-90 mai mult sau mai putin photoshopat nu e totul, si acesta nu e un criteriu care ne va incalzi un timp indelungat. Apoi, cam inevitabil, fiecare isi va gasi pe cineva la un moment dat, cu care se va purta frumos in febra jocului cu carnea proaspata, se va preface perfect si se va minti ca si celalalt e atat de perfect cum se arata a fi. Apoi, vin asteptarile-fantoma. Vrei un partener fix ca in reclame. Daca ai unul asa, tot iti vei atinti privirile spre altceva. Daca nu ai, vei incerca sa il schimbi, sau pur si simplu il vei face sa se simta 'neadecvat' facand comentarii, comportandu-te ca si cum x persoana publica (sau atractia barului) ar fi suprema, the grand prize, cireasa de pe tort, de neatins.  Apoi,  va incerca sa se autodepaseasca sa fie cat mai hmm si tot nu se va simti niciodata suficient de bun, ori va gravita spre o atentie mai concentrata si te va lasa in urma ca sa umbresti zilele altcuiva, ori se va resemna ca niciodata nu va fi el/ea the grand prize si punctul focal pentru tine si se va neglija, nu ii va mai pasa, si atunci vei obtine rutina aceea pe care ai creat-o tratandu-ti partenerul ca o simpla anexa a ta. Dar, mai apoi, sa nu-ti fie cu mirare daca, dupa zece ani, cand te intorci acasa plictisit dupa o zi la munca, gasesti o persoana acra, la fel de plictisita, obeza, transpirata, sau cu obrajii supti si ochii lasati in jos de atata plans,  cu care nu iti mai vine de mult sa faci nimic. Va veti insela daca gasiti altii la fel de tristi si disperati, cu viata ratata, sau daca nu, va veti canaliza toata acea energie de nefututi ce veti fi, in certuri constante si interminabile.
   Nu pielea lasata iti va strica relatia, ci mass-media si lipsa de caracter de care dai dovada.