Thursday, September 24, 2015

Virtual parade

Aproape toti folosim internetul in mod total gresit, in dezavantajul nostru, facandu-ne singuri un rau ireversibil. Spun "ireversibil" in primul rand pentru ca...timp. Pentru ca il pierdem in loc sa il investim si nu se va mai intoarce veci pururi.
Facebook e in mod clar primul pe podiumul factorilor de irosire a vietii, a devenit un lucru care pare aproape indispensabil: ne trezim si ne culcam cu gandul de a ne verifica notificarile, si, mai rau, nu te opresti aici: trebuie sa te pui la curent cu viata virtuala a fiecaruia, pierzand notiunea timpului pe feed. Aici fac parada toti artistii neintelesi..nici eu nu inteleg, unde e arta? Desenezi sau ceva, sau ti-ai facut artist page pentru poze cu tine, pentru ca simti ca nu ai cucerit destul teren cu banalul profil al muritorului de rand? Cu sau fara pagina de artist, fac parada toate fiintele care dau p-afara de atata ego - asta, din perspectiva lor proprie,bineinteles. Asa ca,au nevoie de validarea altora si defileaza cu "selfie"-uri pe banda rulanta, iar aceasta parada aduce cu sine tot pupincurismul si superficialitatea. Daca vine butonul de "dislike",urmeaza si opusul,  aroganta si hipstareala celor care il vor folosi. Nu putem trece mai departe de ceva fara sa "participam" in vreun fel, nu? 

Iubiti Facebookul pentru ca va ofera ocazia sa va dati importanta si va da iluzia ca si altii va dau importanta. Apoi, daca tot sunteti aici, ati prins obiceiul gestului robotic de a da click pe fiecare clipulet tampit si fiecare articol care iti iese in cale, si te incarci cu informatii inutile si irelevante tie. E ca orice junkfood, exista, atrage, dar nu are valoare nutritiva. Dar decizia de a consuma sau nu aceste nimicuri destructive ii apartine fiecaruia.
Daca ar fi sa aduni minutele din zi petrecute in acest fel, iti dai seama cat timp ai avea sa faci ceva pentru dezvoltarea personala. Recreere? Cum ar fi sa incerci sa te recreezi cu o carte in mana, la o plimbare cu iubitul, cu miscare, cu o conversatie incitanta, o bere cu oameni dragi, sa iesi si sa te inconjori cu exemple negative si pozitive care sa iti dea de Gandit, sa analizezi ce se intampla in jurul tau in viata reala? Cu ceva care sa iti hraneasca relatia cu tine si cu altii, sa iti inbunatateasca fizicul, intelectul, creativitatea, ceva care sa iti ofere mai mult decat sentimente de satisfactie falsa. Cum ar fi sa ne dezlipim de ecranul calculatorului si al telefonului, macar atunci cand ne permite TIMPUL?
Ma mai ia si pe mine acest val, dar odata ce incepi sa analizezi situatia si sa nu o iei in aceasta directie de sinucidere colectiva a spiritului, nu iti ia mult sa te scarbesti.